dinsdag 25 november 2014

BEWEGING : nieuw thema van de schildercursus

George Hendrik Breitner, Rijdende Artillerie, 1885-86, olieverf op doek, 115 x 78 cm, Rijksmuseum, Amsterdam
Het nieuwe thema van de schildercursus is 'bewegen'.
De meeste schilderkunst is statisch. Het 'object' zit of staat in een ruststand, en wordt niet dynamisch weergegeven. Vanaf de oertijd wordt geprobeerd beweging te vangen. Vele eeuwen geleden werden in grotten prachtige afbeeldingen gemaakt, inclusief het idee van beweging. Dat is moeilijk en vergt grondige kennis van anatomie. In de traditionele opleiding tot kunstschilder werd hier dan ook veel aandacht aan besteed. 
Grotschildering van leeuwen in Chauvet, Frankrijk
Met de uitvinding van de fotografie nam het schilderen van beweging een vogelvlucht. Van Breitner en Degas is bijvoorbeeld bekend dat zij veel gebruik maakten van zelf gefotografeerde snapshots. 

Dit en meer gaan we bespreken tijdens de thema-introductie in de komende lessen. En het naslagwerk voor cursisten is weer te bekijken op Pinterest (verborgen borden, alleen te zien voor cursisten). Raak je ook geboeid door grotschilderingen, dan kan je de filmdocu 'Cave of Forgotten Dreams' bekijken, waarvan hieronder een trailer. De film heeft zeer goede recensies gekregen. 

Wil je zien wat cursisten dit najaar zoal gemaakt hebben?Klik dan op deze link voor een diashow: Een tussenstand - werk van cursisten.

Op de wekelijkse schilderles bij Corinne Veen te Zelhem, voor schilderlessen in de Achterhoek, Doetinchem, Zutphen, Arnhem, Winterswijk. Lochem, wordt een ieder uitgedaagd aan de hand van thema's, theorie en vaardigheden. Schilderen is leren kijken en uitproberen. Voor resultaten, kijk in het hoofdstuk 'werk van cursisten' (van de schildercursus) in de linkerkolom.