maandag 21 december 2015

AZIE: Nieuw thema schildercursus

LIjnen, Kalligrafie, Vreemde dieren....
Het eerste thema van het nieuwe seizoen is Azië. Hiermee starten de cursussen vanaf 4 januari 2016. Het is een breed onderwerp. Om je te inspireren is een bezoek aan een aantal prachtige musea in Nederland aan te raden. Zij organiseren ook hele leuke neven-activiteiten. Een aantal noem ik hier, met de directe link naar de informatie (aan klikken): 
Luisteren naar Gamalan muziek op zondag (Volkenkunde museum Leiden) 
High tea bij de Perzen (Wereldmuseum Rotterdam) 
Hennep schilderen (Amsterdam Tropenmuseum)
Rijksmuseum Azie tentoonstelling
Misschien is een leuke invalshoek die van de vreemde dieren, fantasiedieren of machtige dieren. Aziaten zijn er verzot op. Er is nu een tentoonstelling aan gewijd in het museum Volkenkunde. Klik hier voor de informatie 'Grrr...machtige dieren wereldwijd'Wil je het vreemd, vreemder, vreemdst, kijk dan eens op een top 15 van de raarste dieren ter wereld (klik hier).

In de cursus zal stilgestaan worden bij lijnen, dun of dik als basis van de schildering met kleur of als zelfstandige kunstvorm (bijvoorbeeld schilderen met oost-indische inkt en kalligrafie). 
Ook van Gogh liet zich inspireren door oosterse kunst, wat helemaal hip was in zijn tijd in Parijs. Niets maakte hem zo vrolijk als de Japanse Kunst. 
Van Gogh liet zich inspireren en gaf er zijn eigen draai aan. 
Vast en zeker komt de inspiratie voor het lijnenspel in de oosterse kalligrafie hiervandaan !
Een aardige beschrijving van de handelsbetrekkingen met Azië in de gouden eeuw is te vinden via deze link
En wat dacht je van het laten maken van je eigen naamstempel, om je schilderijen te signeren? Klik hier voor je persoonlijke zegelstempel
U kunt zich nu inschrijven voor de nieuwe reeks lessen van de schildercursussen. Start vanaf 4 januari 2016. 
PS.  Oud-cursisten hebben al een uitnodiging ontvangen en daarop gereageerd en hoeven zich niet opnieuw aan te melden. 

Tijdens de introductie in de eerstvolgende schildercursus, worden voorbeelden, technieken en mogelijkheden besproken. Zoek weer je eigen inspiratiemateriaal bij dit onderwerp, bijvoorbeeld door gebruik te maken van het bij de les behorende Pinterest bord (verborgen bord, waarvoor alleen cursisten zijn uitgenodigd om hieraan interactief te participeren). Daarop zijn vele voorbeelden van vermaarde grootmeesters en van inspirerende tijdgenoten te vinden. Ook zijn voor verschillende technieken, zowel vaste-materie verven (olieverfacryl), als transparante verven (aquarel), tips en demonstraties gekozen en voorbereid. 

In elke les wordt per cursist het gezochte beeldmateriaal bekeken en de mogelijkheden qua aanpak besproken. Kleurkeuze, compositie en volgorde helpen je te starten. Gaandeweg worden de diverse stadia in het schilderij individueel en groepsgewijs besproken. 

Op de wekelijkse schilderles bij Corinne Veen te Zelhem, voor schilderlessen in de Achterhoek, Doetinchem, Zutphen, Arnhem, Winterswijk, Lochem wordt een ieder uitgedaagd aan de hand van thema's, theorie en vaardigheden. Schilderen is leren kijken en uitproberen. Voor resultaten, kijk in het hoofdstuk 'werk van cursisten' (van de schildercursus) in de linkerkolom.