Deze week heb ik mijn cursisten een hart onder de riem gestoken. Tekenen en schilderen kost gewoon tijd en oefening! Je kan namelijk soms zo ontmoedigd raken als je werkstuk niet wordt zoals je gehoopt, bedacht of verwacht had. Een schilderij goed maken gaat echter niet vanzelf of simpeltjes. Het is een heel proces, waarbij we ons moeten trainen in geduld, vaardigheden, kijk -en analytisch vermogen enzovoort.
Dat het ook bij de hele groten niet vanzelf gaat, is deze weken al een paar keer in de cursus terloops voorbijgekomen.
Bijvoorbeeld Turner. De Britse grootmeester heeft meer dan 16.000 schilderijen en tekeningen in zijn leven gemaakt. Door zoveel oefening, pogingen en uitwerkingen ontstaat rijpheid. Het was een zoektocht, om tot zijn uiteindelijke, onderscheidende meesterwerken te komen.
Bijvoorbeeld Rafael. De tijdgenoot van DaVinci en Michelangelo kon geweldig goed tekenen. Maar ook hij schetste vele uren alvorens hij tot zijn ontwerp en de juiste rake lijn kwam. Er is weinig van bewaard gebleven, want het had geen waarde en diende slechts de uiteindelijke wand -en plafondschilderijen of schilderijen op doek/paneel. En de omstandigheden waren ongunstig voor het bewaren van papierwerken. Maar als je de studies die bewaard gebleven zijn goed bekijkt, zie je zijn zoektocht en zijn twijfel. Hij probeert en test, totdat duidelijk is wat het moet zijn en hoe het werk tot expressiviteit komt. En zelfs in de uiteindelijke ontwerptekeningen zie je vaak meerdere lijnen die de contouren van bijvoorbeeld een arm moeten gaan voorstellen. De juiste lijn, die als 'goed' aanvoelt, wordt vervolgens sterker aangezet. Al zoekende, al voelende....
Het Teylers museum heeft een mooie tentoonstelling over Rafaels tekenwerk. De moeite waard om te gaan zien!
www.teylersmuseum.eu