zondag 29 januari 2017

MODERN PORTRET: nieuw thema schildercursus

Sam Drukker

Ook al zijn de meesten nog met het vorige thema van de schildercursus bezig, toch introduceer ik het volgende vrijblijvende thema nu. We zoomen in op het moderne portret, wat waarschijnlijk voor velen contrasteert met het vorige thema 'meesterwerk'. Als voorbeeld nemen we Sam Drukker, een hedendaagse Nederlandse schilder met een eigen herkenbare stijl, veelal gericht op het portret of het model. Het verschil met een eerder thema 'Alice Neel', waarbij we met een grote groep cursisten ook de tentoonstelling in het Haags GemeenteMuseum bezochten, zullen we analyseren. Ook pakken we de serie 'Krabbe zoekt Picasso' erbij, want ook daarin kunnen we een aanpak zien die doorsijpelt in het moderne portret en voor ons leerzaam is. Hierbij de link naar de serie, die nu wekelijks op tv te zien is, en via uitzending gemist nogmaals te bekijken is: www.npo.nlkrabbe-op-zoek-naar-picasso
Een aardige scene is die over de blauwe periode van Picasso, klik hier.


la Vie, Pablo Picasso
Kijk ook eens op de site van de npg/bp-portrait-award. Jaarlijkse portret-wedstrijd in de UK. 

Tijdens de schildercursus worden voorbeelden, technieken en mogelijkheden besproken. Zoek telkens je eigen inspiratiemateriaal bij het onderwerp, bijvoorbeeld door gebruik te maken van het bij de les behorende Pinterest bord (verborgen bord, waarvoor alleen cursisten zijn uitgenodigd om hieraan interactief te participeren). Daarop zijn vele voorbeelden van vermaarde grootmeesters en van inspirerende tijdgenoten te vinden. Ook zijn voor verschillende technieken, zowel vaste-materie verven (olieverfacryl), als transparante verven (aquarel), tips en demonstraties gekozen en voorbereid. 

In elke les wordt per cursist het gezochte beeldmateriaal bekeken en de mogelijkheden qua aanpak besproken. Kleurkeuze, compositie en volgorde helpen je te starten. Gaandeweg worden de diverse stadia in het schilderij individueel en groepsgewijs besproken. 

Kijk op Het werk van cursisten: een overzicht van het huidige seizoen, door op deze cursief geschreven link te klikken, op even googlen naar Pinterest, Corinne Veen werk cursisten. Op de wekelijkse schilderles bij Corinne Veen te Zelhem, voor schilderlessen in de Achterhoek, Doetinchem, Zutphen, Arnhem, Winterswijk, Lochem wordt een ieder uitgedaagd aan de hand van thema's, theorie en vaardigheden. Schilderen is leren kijken en uitproberen. Voor resultaten, kijk in het hoofdstuk 'werk van cursisten' (van de schildercursus) in de linkerkolom.