maandag 20 februari 2017

VISSEN: nieuw thema schildercursus

Jacob A. Pfeiffer
Het nieuwe thema biedt kans om een stijl van je meester te gebruiken. Een eerder thema 'meesterwerk' spoorde je aan de werkwijze en opbouw van een groot schilder te onderzoeken en aan te wenden. Eenmaal dit in de vingers hebbend (ach...je zou super zijn na 1 keer...), is dit thema 'vissen' geschikt om te experimenteren met een eigen versie in de stijl van de meester. Het onderwerp vergt niet al te veel tekenvaardigheid. Daarin zit weinig voorbereiding. Maar het puzzelen op 'hoe het nu aan te pakken' is nog wel een ding! Wat was de kracht van het meesterwerk, waar lette je op, wat was de volgorde van aanpak, etc. We hebben al vaker gezegd, schilderen is ook drentelen, nadenken, schuiven, schaven, en dan pas het penseel oppakken. Ook hier kan dat van toepassing zijn. 
Natuurlijk is dit een vrijblijvende invalshoek....  

Kijk op https://nl.pinterest.com/corinneveen/art-cursisten-corinne-veen-seizoen-najaar-2016-voo/ voor werk van cursisten tot nu toe in dit schooljaar (seizoen najaar2016, voorjaar2017).


Vlnrbo: Picasso, Klee, Braque, Korovin
Tijdens de schildercursus worden voorbeelden, technieken en mogelijkheden besproken. Zoek telkens je eigen inspiratiemateriaal bij het onderwerp, bijvoorbeeld door gebruik te maken van het bij de les behorende Pinterest bord (verborgen bord, waarvoor alleen cursisten zijn uitgenodigd om hieraan interactief te participeren). Daarop zijn vele voorbeelden van vermaarde grootmeesters en van inspirerende tijdgenoten te vinden. Ook zijn voor verschillende technieken, zowel vaste-materie verven (olieverfacryl), als transparante verven (aquarel), tips en demonstraties gekozen en voorbereid. 

In elke les wordt per cursist het gezochte beeldmateriaal bekeken en de mogelijkheden qua aanpak besproken. Kleurkeuze, compositie en volgorde helpen je te starten. Gaandeweg worden de diverse stadia in het schilderij individueel en groepsgewijs besproken. 

Kijk op Het werk van cursisten: een overzicht van het huidige seizoen, door op deze cursief geschreven link te klikken. Op de wekelijkse schilderles bij Corinne Veen te Zelhem, voor schilderlessen in de Achterhoek, Doetinchem, Zutphen, Arnhem, Winterswijk, Lochem wordt een ieder uitgedaagd aan de hand van thema's, theorie en vaardigheden. Schilderen is leren kijken en uitproberen. Voor resultaten, kijk in het hoofdstuk 'werk van cursisten' (van de schildercursus) in de linkerkolom.