M.C. Escher, hagedis, 1942 |
Via de Pinterest presentatie word je uitgedaagd te repeteren, te vereenvoudigen of te abstraheren, ritme te zoeken en patronen te kiezen.
Chuck Close aan het werk |
Op het grensgebied van figuratie naar abstract hebben we misschien iets kinderlijks nodig, en misschien een prettig gestoorde houding van herhalen, een ritme zoeken, maar alles ondersteund door keuzes en het consequent hanteren van die keuzes. Spelen met lijnen, vormstructuren en kleur geeft je in ons laatste thema dit seizoen meer dan genoeg mogelijkheden, om je in uit te leven ...komende weken, maanden...
Tot slot verwijs ik jullie naar www.penseel.info waarin extra schilderactiviteiten en tips voor museumbezoeken vermeld staan, voor en door cursisten. Onder andere een verwijzing naar de duotentoonstelling in het Teylers museum en museum Mesdag over de geschiedenis van de aquarel. Ook wordt daarin een kort verslag gedaan van ons museumbezoek aan Leo Gestel om in het Singer Museum te Laren. Wat een feest van kleur en een wandeling door en stuk kunstgeschiedenis!
In de eerstvolgende schilderles, worden voorbeelden, technieken en mogelijkheden voor dit nieuwe thema toegelicht en besproken. Zoek weer je eigen inspiratiemateriaal bij dit onderwerp, bijvoorbeeld door gebruik te maken van het bij de les behorende Pinterest bord (verborgen bord, waarvoor alleen cursisten zijn uitgenodigd om hieraan interactief te participeren). Daarop zijn vele voorbeelden van vermaarde grootmeesters en van inspirerende tijdgenoten te vinden. Ook zijn voor verschillende technieken, zowel vaste-materie verven (olieverf, acryl), als transparante verven (aquarel), tips en demonstraties gekozen en voorbereid.
In elke les wordt per cursist het gezochte beeldmateriaal bekeken en de mogelijkheden qua aanpak besproken. Kleurkeuze, compositie en volgorde helpen je te starten. Gaandeweg worden de diverse stadia in het schilderij individueel en groepsgewijs besproken.