maandag 2 november 2015

DICK BRUNA: nieuw thema schildercursus

Dick Bruna
Zowel in het Centraalmuseum in Utrecht en in het Rijksmuseum in Amsterdam wordt dit seizoen aandacht besteed aan Dick Bruna. Nijntje, het icoon van Dick Bruna, is dit jaar 60 jaar en is aanleiding om aandacht te besteden aan de vormgever en kunstenaar in en internationaal kunsthistorische context. Technieken, zoals knippen en het loslaten van perspectief, en het kleurenpalet van de kleurrijke Franse Avant-garde en van De Stijl, zijn door Bruna gebruikt. 
Matisse (Dance, 1910)arie Laurencin (1950), Matisse (Zeemeermin en parkiet)

In heldere en eenvoudige afbeeldingen weet hij raak emoties te treffen en situaties uit te beelden. Ogenschijnlijk eenvoudig, maar zoals Bruna het vertelt, kost dit vele pogingen en eindeloos geduld. We zullen naast Bruna's werk ook stilstaan bij een aantal van zijn grote voorbeelden als Henri Matisse, Fernand Leger, Werkman, van der Leck en Willem Sandberg.
Willem Sandberg, Bernard Werkman, Fernand Leger, Bart van der Leck
Tijdens de introductie in de eerstvolgende schildercursus, worden voorbeelden, technieken en mogelijkheden besproken. Zoek weer je eigen inspiratiemateriaal bij dit onderwerp, bijvoorbeeld door gebruik te maken van het bij de les behorende Pinterest bord (verborgen bord, waarvoor alleen cursisten zijn uitgenodigd om hieraan interactief te participeren). Daarop zijn vele voorbeelden van vermaarde grootmeesters en van inspirerende tijdgenoten te vinden. Ook zijn voor verschillende technieken, zowel vaste-materie verven (olieverfacryl), als transparante verven (aquarel), tips en demonstraties gekozen en voorbereid. 

In elke les wordt per cursist het gezochte beeldmateriaal bekeken en de mogelijkheden qua aanpak besproken. Kleurkeuze, compositie en volgorde helpen je te starten. Gaandeweg worden de diverse stadia in het schilderij individueel en groepsgewijs besproken. 

Op de wekelijkse schilderles bij Corinne Veen te Zelhem, voor schilderlessen in de Achterhoek, Doetinchem, Zutphen, Arnhem, Winterswijk, Lochem wordt een ieder uitgedaagd aan de hand van thema's, theorie en vaardigheden. Schilderen is leren kijken en uitproberen. Voor resultaten, kijk in het hoofdstuk 'werk van cursisten' (van de schildercursus) in de linkerkolom.