woensdag 4 oktober 2017

VLINDER: nieuw thema schildercursus

Al gauw leidt het nieuwe thema (vanaf week 41) naar kleurrijke schilderijen. Een explosie aan kleur, bijna op het kitsch af. De een verbeeldt het minutieus 'natuurlijk', de ander doet het bombastisch zwaar. Van een enkele vlinder tot een kluwen door elkaar dansende beestjes. Op Pinterest en in de les laat ik je talrijke voorbeelden zien. 

Een psychedelische kant is te vinden bij Damien Hurst. Hij heeft een reeks caleidoscopische schilderijen gemaakt met de vlinder als inspiratiebron. Eerst plaatste hij ze subtiel op kleurvlakken, daarna stortte hij zich op de herhaling. En deze herhaling werd aanleiding om daarna een serie 'stippen schilderijen' te maken, voornamelijk gemaakt door medwerkers en met gemak verkocht voor 300.000 pond per stuk. Bekijk de volgende video maar eens: Damien Hurst
In de lessen hebben we het regelmatig over 'wat is kunst', wat is goed en wat is af. Omdat het antwoord niet te geven is, proberen we te onderzoeken wat aanspreekt en waarom, wat je kunt leren van een werk en wat het proberen waard is. Zo ontstaat geleidelijk aan een gereedschapskist aan ideeën, die sudderen in onze hersenpan, en misschien eens in een volgend werk gebruikt zullen worden.