vrijdag 4 maart 2016

MAGNOLIA: nieuw thema schildercursus

John Singer Sargent, Magnolia-tree
De tulpenboom ofwel magnolia is een van de eerste bloeiers in het voorjaar. Een intrigerende tak aan een grillige boom met een bijna serene bloem, die iedereen weet te waarderen als de kou nog in de lucht zit, maar de zon al krachtig wordt. Bij dit thema nemen we een uitstapje naar schilders als O'Keeffe en haar geestverwanten van het 'precisionisme', een Amerikaanse stroming in de eerste helft van de vorige eeuw. 
Georgia O'Keeffe
Kenmerken: Vloeiende en nauwkeurige kleur-overgangen, en toch wat plattere impressies van de realiteit. We zullen er in de schildercursus van komende week aandacht aan besteden, in alle wekelijkse lessen, waarna in de resterende weken het thema verder uitgewerkt wordt. Tijdens de introductie in de eerstvolgende schildercursus, worden voorbeelden, technieken en mogelijkheden besproken. Zoek weer je eigen inspiratiemateriaal bij dit onderwerp, bijvoorbeeld door gebruik te maken van het bij de les behorende Pinterest bord (verborgen bord, waarvoor alleen cursisten zijn uitgenodigd om hieraan interactief te participeren). Daarop zijn vele voorbeelden van vermaarde grootmeesters en van inspirerende tijdgenoten te vinden. Ook zijn voor verschillende technieken, zowel vaste-materie verven (olieverfacryl), als transparante verven (aquarel), tips en demonstraties gekozen en voorbereid. 

In elke les wordt per cursist het gezochte beeldmateriaal bekeken en de mogelijkheden qua aanpak besproken. Kleurkeuze, compositie en volgorde helpen je te starten. Gaandeweg worden de diverse stadia in het schilderij individueel en groepsgewijs besproken. 

Op de wekelijkse schilderles bij Corinne Veen te Zelhem, voor schilderlessen in de Achterhoek, Doetinchem, Zutphen, Arnhem, Winterswijk, Lochem wordt een ieder uitgedaagd aan de hand van thema's, theorie en vaardigheden. Schilderen is leren kijken en uitproberen. Voor resultaten, kijk in het hoofdstuk 'werk van cursisten' (van de schildercursus) in de linkerkolom.