dinsdag 7 oktober 2014

Muziek & Kunst (De schilderijententoonstelling van Moesorgski)

Het thema vanaf 13 oktober is 'De schilderijen Tentoonstelling van Moessorgski'. De Russische componist Mousorgski heeft een muziekstuk geschreven naar aanleiding van een aantal schilderijen. De introductie van dit thema vindt plaats aan het begin van de schilderlessen, tijdens 'een vroege koffie'. 


Herinnering: Komende vrijdag 10 oktober 14 uur zal een musicus van het Hexagon ensemble een toelichting geven op het project (te Ruurlo Kulturhus). Dit extraatje is natuurlijk vrijblijvend: Van harte welkom! 


Het is de bedoeling dat de cursisten van de schildercursus zich laten inspireren door de thema's en sfeer van deze muziek. Het muziekstuk is te zien als een muzikale wandeling langs tien schilderijen, op weg naar De Grote Poort van Kiev. Op en top Russische verbeelding met klanken van klaterende cimbalen, klokgelui, zingende priesters en de hut van Baba Yaga.

We haken met dit thema aan op het project van het Hexagon Ensemble. Zij voeren het muziekstuk uit op Zondag 29 maart 2015 – Kulturhus Ruurlo – aanvang 15.30 uur. 


De musici voeren dit werk uit in een prachtig arrangement van Kees Olthuis. Tijdens het concert worden bij elk klinkend tableau de werken met behulp van een beamer op een groot scherm geprojecteerd. 

Alle schilders met hun familie en vrienden worden van harte uitgenodigd naar het optreden te komen om hun eigen kunstwerk of schilderij en dat van anderen te zien tijdens de expositie (6 weken) en tijdens het concert.

In het atelier in Zelhem ligt een boek klaar, met een CD met vertellingen van Karin Bloemen die we zullen beluisteren tijdens het schilderen deze week om alvast in de stemming te komen. Ook volgt weer een uitnodiging voor een prikbord van Pinterest 'Mousorgski' (voor cursisten).

Of luister en kijk naar volgend filmpje: Klik hier