zondag 6 november 2016

EENZAAM: Nieuw thema schildercursus

Alice Neel, Andy Denzler, Edward Hopper 'Nighthawks' (1942)
In de komende week maken we een start met het thema 'Eenzaam' in de schildercursus van Corinne Veen. Het onderwerp laat je associatie vrij. De een zal er een menselijke variant op kiezen, de ander kiest een object of tafereel. 

Eenzaamheid hoeft niet synoniem te staan met depressie, maar heeft ook schone en strijdbare kanten. Edward Hopper roept in zijn schilderijen een desolate sfeer op, maar in zijn kleurgebruik presenteert hij een subtiele tegenhanger. Andere kunstenaars geven een statement af over hun eenzame gevoel, zoals Andy Warhol in zijn soepblikjes op een rij (samen en toch alleen); of zoals Philippe Echaroux met zijn portret-projecties van indianen in hun oerwoud (eenzame strijd een gezicht geven; je staat er niet alleen voor). Laat je inspireren door het woord 'eenzaam' en geef er je eigen draai aan.

Klik hier voor een bespreking van het werk 'Nighthawks' van Edward Hopper.

Andy Warhol, Philppe Echaroux
Tijdens de schildercursus worden voorbeelden, technieken en mogelijkheden besproken. Zoek telkens je eigen inspiratiemateriaal bij het onderwerp, bijvoorbeeld door gebruik te maken van het bij de les behorende Pinterest bord (verborgen bord, waarvoor alleen cursisten zijn uitgenodigd om hieraan interactief te participeren). Daarop zijn vele voorbeelden van vermaarde grootmeesters en van inspirerende tijdgenoten te vinden. Ook zijn voor verschillende technieken, zowel vaste-materie verven (olieverfacryl), als transparante verven (aquarel), tips en demonstraties gekozen en voorbereid. 

In elke les wordt per cursist het gezochte beeldmateriaal bekeken en de mogelijkheden qua aanpak besproken. Kleurkeuze, compositie en volgorde helpen je te starten. Gaandeweg worden de diverse stadia in het schilderij individueel en groepsgewijs besproken. 

Kijk op Het werk van cursisten: een overzicht van het huidige seizoen, door op deze cursief geschreven link te klikken. Op de wekelijkse schilderles bij Corinne Veen te Zelhem, voor schilderlessen in de Achterhoek, Doetinchem, Zutphen, Arnhem, Winterswijk, Lochem wordt een ieder uitgedaagd aan de hand van thema's, theorie en vaardigheden. Schilderen is leren kijken en uitproberen. Voor resultaten, kijk in het hoofdstuk 'werk van cursisten' (van de schildercursus) in de linkerkolom.