maandag 16 februari 2015

REGEN: Nieuw thema schildercursus

Het komende thema (vanaf donderdag 19 februari) is beslist geen saai onderwerp, al geeft de titel je misschien een sombere associatie. De schoonheid van regendruppels en de mogelijkheden om reflecterende lichten je schilderij te laten schijnen, zullen we zien en bespreken in de schilderles. De voorbeelden en instructies geven je de mogelijkheid de sfeer naar eigen hand te zetten, ondanks nattigheid en misschien vermeende kou. 
Hans Versfelt - marktkramen in de regen
Een aardig voorbeeld is de aanpak van Vladimir Tuporshin. Hij raakte geïntrigeerd door de sfeer en snelle verschuivingen van een hevige regenbui en maakte een aantal snapshots. Op basis daarvan maakte hij schetsen en nam beslissingen die in deze aquarel resulteerden. Bekijk zijn aanpak via deze link (klik hier)
Tijdens  de introductie in de eerstvolgende schildercursus, worden voorbeelden, technieken en mogelijkheden besproken. Zoek weer je eigen inspiratiemateriaal bij dit onderwerp, bijvoorbeeld door gebruik te maken van het bij de les behorende Pinterest bord (verborgen bord, waarvoor alleen cursisten zijn uitgenodigd om hieraan interactief te participeren). Daarop zijn vele voorbeelden van vermaarde grootmeesters en van inspirerende tijdgenoten te vinden. Ook zijn voor verschillende technieken, zowel vaste-materie verven (olieverfacryl), als transparante verven (aquarel), tips en demonstraties gekozen en voorbereid. 

Thielker Gregory
In elke les wordt per cursist het gezochte beeldmateriaal bekeken en de mogelijkheden qua aanpak besproken. Kleurkeuze, compositie en volgorde helpen je te starten. Gaandeweg worden de diverse stadia in het schilderij individueel en groepsgewijs besproken. 

Gregory Thielker

Op de wekelijkse schilderles bij Corinne Veen te Zelhem, voor schilderlessen in de Achterhoek, Doetinchem, Zutphen, Arnhem, Winterswijk, Lochem wordt een ieder uitgedaagd aan de hand van thema's, theorie en vaardigheden. Schilderen is leren kijken en uitproberen. 
Storm over a landscape - Leonardo da Vinci, 1500
Voor resultaten, kijk in het hoofdstuk 'werk van cursisten' (van de schildercursus) in de linkerkolom.