woensdag 7 oktober 2015

NAPOLEON (of paars....): nieuw thema schildercursus

Rood-Wit-Blauw & Paars....
Napoleon steekt St.Bernardpas over; Jacques Louis David
Het komende onderwerp in de schildercursus van Corinne Veen is 'Napoleon' (vanaf 12 oktober). Sommige cursisten verzuchtten de afgelopen week al 'wat moet ik nu met Napoleon?' Net als altijd is Napoleon de kapstok, om schilderijen te bestuderen en een leerzaam item te belichten.
Dit keer zullen we stilstaan bij de nationale driekleur van zijn keizerrijk en de mengvorm paars, lila, mauve, purper.... De mogelijkheden en onmogelijkheden komen aan bod. 

Om je alvast te overtuigen van de bruikbaarheid van deze kleur, als uitgangspunt in je schilderij, heb ik vele voorbeelden in het (verborgen) bord van Pinterest opgenomen. Daarnaast wijs ik je graag op de hele bijzondere portretten van Paul Daniel (klik hier), waarin hij vaak speelt met kleuren paars.
Paul Daniel, bijzondere portretten

Aanleiding voor dit thema is de huidige tentoonstelling in Amsterdam over Napoleon (klik hier voor de site van de Hermitage). Het is een bezoek waard voor een ieder die zich in geschiedenis interesseert en daarnaast mooie schilderijen en voorwerpen uit die tijd wil zien. Het waren roerige tijden waarin vriendschap, vrede en oorlog in het teken stonden van handelsbelangen. Onderwijl werd kunst gekocht(, geroofd) en geschonken en bloeide de kunstwereld door het statussymbool wat men eraan ontleende. De vrouw van Napoleon, Josephine, was een groot kunstliefhebber en verzamelaarster.
Misschien vind je het leuk iets meer van die periode te weten. Een aardige site met korte filmpjes vind je hier (video-biografie). En via Pinterest is er een link naar de speelfilm 'Napoleon' uit 2002.


Tijdens de introductie in de eerstvolgende schildercursus, worden voorbeelden, technieken en mogelijkheden besproken. Zoek weer je eigen inspiratiemateriaal bij dit onderwerp, bijvoorbeeld door gebruik te maken van het bij de les behorende Pinterest bord (verborgen bord, waarvoor alleen cursisten zijn uitgenodigd om hieraan interactief te participeren). Daarop zijn vele voorbeelden van vermaarde grootmeesters en van inspirerende tijdgenoten te vinden. Ook zijn voor verschillende technieken, zowel vaste-materie verven (olieverfacryl), als transparante verven (aquarel), tips en demonstraties gekozen en voorbereid. 

In elke les wordt per cursist het gezochte beeldmateriaal bekeken en de mogelijkheden qua aanpak besproken. Kleurkeuze, compositie en volgorde helpen je te starten. Gaandeweg worden de diverse stadia in het schilderij individueel en groepsgewijs besproken. 
Bonaparte on the Bridge at Arcole by Antoine Jean Gros, 1796
Op de wekelijkse schilderles bij Corinne Veen te Zelhem, voor schilderlessen in de Achterhoek, Doetinchem, Zutphen, Arnhem, Winterswijk, Lochem wordt een ieder uitgedaagd aan de hand van thema's, theorie en vaardigheden. Schilderen is leren kijken en uitproberen. Voor resultaten, kijk in het hoofdstuk 'werk van cursisten' (van de schildercursus) in de linkerkolom.