zaterdag 21 december 2013

Werk van Cursisten Najaar 2013 en NIEUWE initiatieven



Het filmpje toont het resultaat van de schildercursussen in het najaar 2013. Ga er rustig voor zitten en geniet! Het filmpje duurt zo'n 5 minuten.  

Ik ben apetrots op mijn cursisten, die jong of oud, beginner of ervaren rot, allen prachtige werkstukken hebben gemaakt. Het was weer een bijzonder inspirerend najaar. Zo'n 140 werken zijn te zien in dit filmpje. En misschien mis ik zelfs nog een schilderij.... Naast vrij werk stortten de cursisten zich op de thema's van dit najaar: graan, zwaan, schoen en koperinstrument. De thema's zijn slechts een kapstok om bepaalde aspecten qua theorie of kennis toe te passen. Soms laat de kwaliteit van de foto's te wensen over, excuses daarvoor. Desalniettemin spreekt het beeldmateriaal voor zich! 

> 24 januari en 21 februari zijn er twee Modelschilder middagen, waarop je de mogelijkheid geboden wordt om live naar waarneming model schilderen (kop/buste) mee te maken, met een aansluitend etentje in de kunstkamer van de Burgerij te Vorden. Dit is een aanbod vooreerst voor cursisten en introducé. Partners kunnen aanschuiven tijdens het eten. Informatie in hoofdstuk 'portretschilderen' in de linkerkolom. 

> Ook zal gestreefd worden naar een eindtentoonstelling op 13 april. Noteer ook deze datum alvast in je agenda!!!! Het idee word je in het nieuwe jaar t.z.t. uitgelegd. 
Er is reeds een website aangemaakt, http://www.penseel.info/, podium voor figuratieve en realistische kunst. Prematuur om jullie daar naar te verwijzen (het is nog een site in opbouw). Maar het geeft alvast een richting aan.... Wil je meedenken, meebouwen, laat het me weten.

Zegt het voort: In januari start weer een nieuwe reeks cursussen. Wilt u daar ook bij zijn, informeer dan naar de opties en meldt u snel aan! 

Fijne feestdagen toegewenst!   

PS. Stuur de video gerust door naar alle vrienden en bekenden... Je kan de link naar deze website meenemen in je mail bijvoorbeeld. 

woensdag 20 november 2013

Schilderthema: Schoenen

Het laatste thema van de schildercursus van het najaar 2013 is 'schoenen'. De uitleg vindt plaats vanaf donderdag 21 november (m.u.v. de woensdaggroepen). Er zal aandacht worden besteed aan het mengen van de juiste bruinen, passend bij het door jou gekozen palet en het schilderij. 

Vanaf de kleuterschool lukt het iedereen een bruine smurrie te mengen, maar of dit het bruin is wat je wilt is maar zeer de vraag.... !

Het onderstaande schilderij is van van Gogh. 

woensdag 30 oktober 2013

Munsell Color System

Tijdens het thema 'instrumenten' zal het Munsell Color System besproken worden. Het systeem onderscheidt:
- tint (hue)
- waarde (licht of donker)
- en chroma (verzadiging of mate van helderheid)
Alhoewel de man allang dood is, heeft zijn kleurenleer grote aanhang gekregen en is nog altijd actueel. Er wordt vaak aan gerefereerd wanneer 'kleur' het onderwerp van gesprek is. Neem een kijkje op de site om meer te leren zijn visie op kleur http://munsell.com/ (engelstalig)

"Being an artist is a gift. However, without the technical skills and education on how to execute your work, it will be nothing short of frustrating. Whether your painting style is realistic, abstract of anything in between, color - hues, values and chroma - is key."

Wil je een test doen om te kijken of je in staat bent kleuren goed te rangschikken op kleur, waarde en chroma? Hier is de test: http://www.colormunki.com/game/huetest_kiosk






maandag 28 oktober 2013

Schilderen rond het thema 'instrumenten'

Vanaf donderdag 31 oktober (de 7e schilderles) introduceer ik het nieuwe werkthema 'instrumenten' halverwege de lessen, tijdens de koffie. In de keren daarna kan je aan de slag met je eigen verzamelde materiaal en de opgedane inspiratie. 

Ik zal met name focussen op de glans van (koper)instrumenten; hoe je glans kunt weergeven in een vol coloristisch werk en hoe je iets 'rond' maakt. 

Dit mooie portret is van Albert Groenheyde uit zijn serie muziek.  

Het zullen dit keer heel wat uitbundigere schilderijen worden waarschijnlijk. Daar leent het onderwerp zich goed voor. En geheel anders dan de vorige thema's die ingetogener waren en uitnodigden tot (sub-)analoog of monochroom schilderen. 

De kleurenleer van Munsell biedt handvatten. Zijn uitwerking van complementaire kleuren is een handige tool.  


Het volgende onderwerp komt in de 10e schilderles aan bod. 

maandag 16 september 2013

Start schilderles met thema Graan

Deze zomer bezocht ik het van Gogh museum. De insteek van de huidige tentoonstelling is de werkwijze en ontwikkeling van van Gogh. Het doet je beseffen hoe gedreven de man was, en hoe hij eindeloos oefende om zich tot tekenaar en schilder te ontwikkelen. 

Vervolgens ben ik geraakt door zijn graan schilderijen. In de eenvoud van het onderwerp wist hij sfeer neer te zetten. Je voelt de warmte of hoort het ruisen. 


“  Fortunately something always remains to be harvested. So let us not be idle.”  Gustav Mahler  
   Pas dit maar eens toe op het schilderen en hou de gedrevenheid van van Gogh daarbij in gedachten....    

woensdag 11 september 2013

Modellen gezocht

Voor de start van het nieuwe cursusseizoen 2013-2014 met schilderlessen staat in de lokale media het volgende artikel (zie www.contact.nl) 

>> klik 1 keer op de afbeelding voor groter formaat


donderdag 25 april 2013

Inschrijving Cursusseizoen 2013-14

Aan het werk tijdens de schildercursus
Voor de schildercursus kunt u zich nu aanmelden. Alle informatie staat in de hoofdstukken in de linkerkolom. Schilderles in een inspirerende omgeving, volop uitdaging en plezier, met professionele begeleiding. 


Bezoek Tentoonstelling 









Deze zomer zijn er nog enkele gratis zomeractiviteiten voor cursisten georganiseerd, zoals plein-air schilderdagen, schetswandelen en bezoeken aan tentoonstellingen. 


Schetswandelen










In september start de najaarsreeks 2013, op maandagavond, donderdagmiddag, donderdagavond en vrijdagochtend. 

donderdag 18 april 2013

Frans Hals

In de schildercursus is stilgestaan bij de werkwijze van Frans Hals, meester van de lach en de losse toets.
Frans Hals - lachende jongen

Zoals beloofd in de lessen, hierbij de referentie naar het mooie boek  'De aap van Rembrandt' van Antoon Erftemeijer, ISBN 9789023013334

donderdag 28 maart 2013

Cursisten van schildercursus exposeren

Een aantal cursisten van mijn schilderscursus exposeren nu of binnenkort. 

Hier volgen een aantal gegevens. 
Jopie Gossink exposeert in 'Cactus Oase' te Ruurlo, vanaf heden tot 20 april.
Jose Ageling exposeert in de Oude Kerk te Etten, op 7, 14, 21 en 28 april s middags.
Carel Swaan exposeert in Kapel Bronkhorst, te Bronkhorst, van 30 maart tot en met 3 april. 
Mede exposant Annie Carlier exposeert in de Dru Fabriek, van 1 tot 13 april

Een leuke bestemming voor de Paasdagen, als je de autoshowrooms en meubelhallen zat bent. 

Zelf exposeer ik (ook) nog in het voormalige Rabobank gebouw aan de grote Markt te Lochem, tijdens het Paasweekend (zaterdag tot en met maandag). Daar ben ik een deelnemer van de kunstroute Lochem en bemens ik met nog 7 andere kunstenaars deze locatie. Op vele andere plekken zijn nog meer kunstwerken te zien, zie www.kunstinlochem.nl

maandag 18 maart 2013

Schildercursus over de Gulden Snede

In de schildercursus van Corinne Veen wordt komende weken aandacht besteed aan de Gulden Snede. We passen dit toe op het thema 'het viooltje' (de bloem). Cursisten gaan aan de slag met het zelf samenstellen van een compositie, waarbij de uitgangspunten van de gulden snede een houvast zijn.

  De mens van Vitruvius door Leonardo da Vinci & Mand met viooltjes van Vincent van Gogh



Door de eeuwen heen zijn mensen geboeid geraakt door het mysterie van de perfecte verhoudingen. Alhoewel ontwerpers, kunstenaars (Dali) en musici (Bach) gebruik hebben gemaakt van het principe van de Gulden Snede, is er geen bewijs dat mensen een onbewuste voorkeur hebben voor deze verhoudingen, laat staan dat het werk er baat bij heeft. Desondanks ‘geloven’ vele makers wel in de harmonieuze uitwerking. Ze pasten dit principe bewust toe in composities, waarbij de verschillende onderdelen op zo’n manier worden geplaatst, dat ze samen een mooi geheel vormen, volgens de rechthoek en de driehoek van de gulden snede. En het mooie is toch dat vele kijkers het als 'in balans' ervaren. Dus, hoewel niet wetenschappelijk vastgesteld, toch wordt het principe gewaardeerd.  



Uit het boek De geheime code van Priya Hemenway (Libero, 2009, ISBN 978-90-5764-993-6) komt deze eenvoudige uitleg. 

Ook in de fotografie wordt ook gestreefd naar harmonie en goede vlakverdeling. Nog een aardige uitleg over de Gulden Snede vind je in de volgende link

http://vinkacademy.nl/fotografieles/compositie-de-regel-van-derden-de-gulden-snede-en-het-verschil/

Diepgaande uitleg vind je via deze link http://www.math.leidenuniv.nl/~rene/gulden_snede.pdf

Nog meer voorbeelden via deze You Tube filmpjes: (en ggoogle  eens op Golden Ratio   
http://www.youtube.com/watch?v=fmaVqkR0ZXg
http://www.youtube.com/watch?v=U2bAlIK4KkE&feature=player_embedded#!

dinsdag 19 februari 2013

Schildercursus over Handen tekenen

In de schildercursus van Corinne Veen is nu het thema: How to draw hands
Het boek  'De kunst van handen en voeten tekenen'  is een complete handleiding

zie bijvoorbeeld  http://www.bol.com/nl/p/de-kunst-van-handen-en-voeten-tekenen/1001004006823180/


Grote meesters als Albrecht Durer, hebben heel wat uren gespendeerd aan het schetsen van onderdelen van het menselijk lichaam, zoals de hand. Links een studie en onder een volwaardig schilderij van hem.

Een hand is een goed studie object. Het leert je geduldig naar lijnen te kijken, de verhoudingen en de hoeken die lijnen maken. Begin met de makkelijkere poses, zoals een volle hand van boven of 'en profil'. Het wordt moeilijk als je met verkortingen gaat werken. Dan kunnen vingers stompjes lijken. De kunst is het vinden van de juiste contrasten / schaduw om diepte aan te geven.




Instructies zijn te vinden op internet, bijvoorbeeld deze simpele http://www.hobbytekenen.nl/handen.html

maar de mooiste is de volgende: http://www.tomrichmond.com/blog/2008/12/18/drawing-hands/
(met dank aan Nelly, die deze tip gaf). Cartonisten zijn meesters in het tekenen van expressieve handen.


Wat te denken van beschilderde handen? Het is veel op internet te vinden, al weet ik niet wie de oorspronkelijke maker is helaas. Knap!

zondag 20 januari 2013

Schildercursus over Zand

In de schildercursus van Corinne Veen is het thema vanaf 28 januari is ZAND. Komende week inspireer ik je met voorbeelden en verwijzingen, waarna je op zoek gaat naar je eigen materiaal. Daarmee schilder je je zandwerkstuk, in olie, acryl of met aquarel. 

Zand is een breed begrip. Denk aan zandduinen, zandstructuren, zand en zee of woestijnen. 
We zullen ingaan op de kleur van zand en hoe je zandkleuren mengt. 



Onderstaande werk is van Tejo van den Broeck, aquarellist op wereldniveau en nu geselecteerd door de International Water Colour Society. 

 

En als we het over 'zand schilderen' hebben, kijk dan ook eens op de site van Gert van der Vijver, een geweldige kunstenaar die tovert met zand.

Er zijn meer zandkunstenaars, zie bijvoorbeeld deze show  http://www.youtube.com/watch?v=518XP8prwZo&feature=player_embedded#!

maandag 7 januari 2013

Schildercursus over Vormen en figuren

In de schildercursus van Corinne Veen laten we ons in het nieuwe seizoen  inspireren door vormen en figuren. 
Een schilder die zich daarop toelegde was Kandinsky, die in zijn Bauhaus en Parijse periode een eigen vormenleer ontwikkelde en daarop zeefdrukken, tekeningen en schilderijen maakte. Losse onderdelen, als cirkels (de volmaakte vorm voor hem), lijnen en diverse blokvormen, kunnen een betekenend geheel vormen. Ook werkte hij veel met embryonale of zeedier vormen, en zoölogische oerwezentjes.  






Mooi werk van Kandinsky is te zien op de site van het MoMA te New York
http://www.moma.org/collection/artist.php?artist_id=2981

De onderstaande is van Klee, vorm en figuur gecombineerd.