woensdag 14 september 2016

DUINEN: nieuw thema schildercursus

Duinen: Gervike, Dudley, McAninch, Mondriaan 
Het eerste thema van de schildercursussen najaar 2016 is duinen. We kijken naar aanpak en werkwijze van andere schilders om dit onderwerp 'speciale kleur' te geven. Of je nu abstract of waarheidsgetrouw wilt werken, met welke techniek dan ook, het is de uitdaging aan je beeldmateriaal een eigen interpretatie te geven. Zorg voor beeldmateriaal wat je inspireert, en neem deze bij voorkeur als een zwartwit-foto mee (print of op tablet/telefoon; hier is wifi) zodat je ongebonden en vrij keuzes gaat maken. Uiteraard kan je hiervan afwijken. 


Voorbeeld van een opbouw met onderschildering. Van foto naar studie in lila, dan aanzetten met paars en blauw, vervolgens kleurlagen aanbrengen. copyright Corinne VeenTijdens de introductie in de eerstvolgende schildercursus, worden voorbeelden, technieken en mogelijkheden besproken. Zoek weer je eigen inspiratiemateriaal bij dit onderwerp, bijvoorbeeld door gebruik te maken van het bij de les behorende Pinterest bord (verborgen bord, waarvoor alleen cursisten zijn uitgenodigd om hieraan interactief te participeren). Daarop zijn vele voorbeelden van vermaarde grootmeesters en van inspirerende tijdgenoten te vinden. Ook zijn voor verschillende technieken, zowel vaste-materie verven (olieverfacryl), als transparante verven (aquarel), tips en demonstraties gekozen en voorbereid. 

In elke les wordt per cursist het gezochte beeldmateriaal bekeken en de mogelijkheden qua aanpak besproken. Kleurkeuze, compositie en volgorde helpen je te starten. Gaandeweg worden de diverse stadia in het schilderij individueel en groepsgewijs besproken. 

Op de wekelijkse schilderles bij Corinne Veen te Zelhem, voor schilderlessen in de Achterhoek, Doetinchem, Zutphen, Arnhem, Winterswijk, Lochem wordt een ieder uitgedaagd aan de hand van thema's, theorie en vaardigheden. Schilderen is leren kijken en uitproberen. Voor resultaten, kijk in het hoofdstuk 'werk van cursisten' (van de schildercursus) in de linkerkolom.