zondag 26 november 2017

ONNATUURLIJK LICHT: nieuw thema schildercursus


Carlos San Millan
Het schijnsel van een lamp geeft een andere belichting dan onze natuurlijke lichtbronnen als zon en maan (.... en glimworm...😆). In de geschiedenis zijn de olielamp en de kaars of fakkel de oudsten voor binnenshuis. De komst van de gas- en petroleumlamp bracht beroering. Men kon zijn actieve of werkzame tijd aan aanzienlijk uitbreiden. Van Gogh schreef er zijn broer enthousiast over toen hij in Arles binnenverlichting aanschafte. Het bood hem kansen beter in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien, zo redeneerde hij. Maar dat er gifgassn ontsnapten die waarschijnlijk bijdroegen aan zijn gekte, wist hij niet. Dat bleek pas uit onderzoek in de 21e eeuw. Hij en de schilders uit zijn tijd waren echter gefascineerd door het schijnsel. Ook veroorzaakte het beroering in de samenleving,  want straatverlichting werd niet alom geprezen. Het zou criminaliteit in de hand werken.
van Gogh
Voor de industriële setting betekende het kunstlicht een vergroting van de productie. En indirect een verzwaring van het werk voor de arbeider (met langere werktijden). Waar censuur sterk was werd de arbeidersklasse stoer en optimistisch afgebeeld.



zaterdag 4 november 2017

HERFST BLAD of BOS: nieuw thema schildercursus

Charles Harold Davis
Tonalisten zijn bij uitstek kunstenaars die sfeer wisten te vangen op het doek, waaronder de herfststemming. Kunstenaars uit deze stroming gingen de natuur in om te schilderen en werkten hun materiaal binnen uit. Pas later is de benaming gegeven aan deze (voornamelijk Amerikaanse) stroming van begin vorige eeuw. Met een rustig palet probeerde sfeer te creëren, meestal met subtiele grijzen en bruinen. We zullen de opbouw en mengtechniek bespreken en inzoomen op prachtige voorbeelden van schilders als J.Francis Murphy, Charles Harold Davis, Charles Warren Eaton, Ochtman en de Haven. 
Leonard Ochtman

J.Francis Murphy
Een mooie omschrijving van deze stroming is de volgende: Art about the feeling or mood, evoked by the arrangement of landscape elements to project an emotion, rather than a realistic or representational depiction of a certain place. 
Franklin de Haven

Modernere varianten zijn te vinden bij schilders als: 
Wolf Kahn
Olivia Pendergast


woensdag 4 oktober 2017

VLINDER: nieuw thema schildercursus

Al gauw leidt het nieuwe thema (vanaf week 41) naar kleurrijke schilderijen. Een explosie aan kleur, bijna op het kitsch af. De een verbeeldt het minutieus 'natuurlijk', de ander doet het bombastisch zwaar. Van een enkele vlinder tot een kluwen door elkaar dansende beestjes. Op Pinterest en in de les laat ik je talrijke voorbeelden zien. 

Een psychedelische kant is te vinden bij Damien Hurst. Hij heeft een reeks caleidoscopische schilderijen gemaakt met de vlinder als inspiratiebron. Eerst plaatste hij ze subtiel op kleurvlakken, daarna stortte hij zich op de herhaling. En deze herhaling werd aanleiding om daarna een serie 'stippen schilderijen' te maken, voornamelijk gemaakt door medwerkers en met gemak verkocht voor 300.000 pond per stuk. Bekijk de volgende video maar eens: Damien Hurst
In de lessen hebben we het regelmatig over 'wat is kunst', wat is goed en wat is af. Omdat het antwoord niet te geven is, proberen we te onderzoeken wat aanspreekt en waarom, wat je kunt leren van een werk en wat het proberen waard is. Zo ontstaat geleidelijk aan een gereedschapskist aan ideeën, die sudderen in onze hersenpan, en misschien eens in een volgend werk gebruikt zullen worden. 

maandag 18 september 2017

ODE AAN DE IJSSEL: nieuw thema

Kijken naar werk van Jeroen Krabbe
De museumdag, met een bezoek aan de Fundatie (tentoonstelling Jeroen Krabbé en Friso ten Holt) en aan het Voerman museum (tentoonstelling 'Ode aan de IJssel), gaf inspiratie voor het eerste thema. Veel variatie gezien, in kleurgebruik en materialen, qua abstractie of realisme. Bijvoorbeeld: Waar Dick van Heerde de IJssel realistisch verbeeldt, lijkt Johan Meeske associaties op te op roepen met eeuwenoude Oosterse kalligrafie. De IJssel inspireert ieder op zijn of haar eigen manier, in detail of in al haar weidsheid. 
Dick van Heerde

Johan Meeske

In de cursussen letten we op perspectief, kleurkeuze en gaan spelen met glans dan wel matte effecten (met name vaste verven), of met al dan niet transparante verf (met name aquarel). 

dinsdag 20 juni 2017

NIEUW Schilderseizoen 2017-2018

Deze website wordt binnenkort verplaatst naar een nieuwe vormgeving van www.schilderles.info

Alvast volgt nu Informatie voor het nieuwe seizoen 2017-2018. 
De groene data zijn lesdagen. 
De oranje data zijn de weken waarin de nieuwe thema's worden geïntroduceerd. 
LET OP: rood zijn weken waarin er GEEN LES is. 
Noteer alvast de data van de museumbezoeken voor cursisten (hele dag reserveren, nadere informatie volgt): 17/9/17en 28/1/18





maandag 20 februari 2017

VISSEN: nieuw thema schildercursus

Jacob A. Pfeiffer
Het nieuwe thema biedt kans om een stijl van je meester te gebruiken. Een eerder thema 'meesterwerk' spoorde je aan de werkwijze en opbouw van een groot schilder te onderzoeken en aan te wenden. Eenmaal dit in de vingers hebbend (ach...je zou super zijn na 1 keer...), is dit thema 'vissen' geschikt om te experimenteren met een eigen versie in de stijl van de meester. Het onderwerp vergt niet al te veel tekenvaardigheid. Daarin zit weinig voorbereiding. Maar het puzzelen op 'hoe het nu aan te pakken' is nog wel een ding! Wat was de kracht van het meesterwerk, waar lette je op, wat was de volgorde van aanpak, etc. We hebben al vaker gezegd, schilderen is ook drentelen, nadenken, schuiven, schaven, en dan pas het penseel oppakken. Ook hier kan dat van toepassing zijn. 
Natuurlijk is dit een vrijblijvende invalshoek....  

Kijk op https://nl.pinterest.com/corinneveen/art-cursisten-corinne-veen-seizoen-najaar-2016-voo/ voor werk van cursisten tot nu toe in dit schooljaar (seizoen najaar2016, voorjaar2017).


Vlnrbo: Picasso, Klee, Braque, Korovin
Tijdens de schildercursus worden voorbeelden, technieken en mogelijkheden besproken. Zoek telkens je eigen inspiratiemateriaal bij het onderwerp, bijvoorbeeld door gebruik te maken van het bij de les behorende Pinterest bord (verborgen bord, waarvoor alleen cursisten zijn uitgenodigd om hieraan interactief te participeren). Daarop zijn vele voorbeelden van vermaarde grootmeesters en van inspirerende tijdgenoten te vinden. Ook zijn voor verschillende technieken, zowel vaste-materie verven (olieverfacryl), als transparante verven (aquarel), tips en demonstraties gekozen en voorbereid. 

In elke les wordt per cursist het gezochte beeldmateriaal bekeken en de mogelijkheden qua aanpak besproken. Kleurkeuze, compositie en volgorde helpen je te starten. Gaandeweg worden de diverse stadia in het schilderij individueel en groepsgewijs besproken. 

Kijk op Het werk van cursisten: een overzicht van het huidige seizoen, door op deze cursief geschreven link te klikken. Op de wekelijkse schilderles bij Corinne Veen te Zelhem, voor schilderlessen in de Achterhoek, Doetinchem, Zutphen, Arnhem, Winterswijk, Lochem wordt een ieder uitgedaagd aan de hand van thema's, theorie en vaardigheden. Schilderen is leren kijken en uitproberen. Voor resultaten, kijk in het hoofdstuk 'werk van cursisten' (van de schildercursus) in de linkerkolom.

zondag 29 januari 2017

MODERN PORTRET: nieuw thema schildercursus

Sam Drukker

Ook al zijn de meesten nog met het vorige thema van de schildercursus bezig, toch introduceer ik het volgende vrijblijvende thema nu. We zoomen in op het moderne portret, wat waarschijnlijk voor velen contrasteert met het vorige thema 'meesterwerk'. Als voorbeeld nemen we Sam Drukker, een hedendaagse Nederlandse schilder met een eigen herkenbare stijl, veelal gericht op het portret of het model. Het verschil met een eerder thema 'Alice Neel', waarbij we met een grote groep cursisten ook de tentoonstelling in het Haags GemeenteMuseum bezochten, zullen we analyseren. Ook pakken we de serie 'Krabbe zoekt Picasso' erbij, want ook daarin kunnen we een aanpak zien die doorsijpelt in het moderne portret en voor ons leerzaam is. Hierbij de link naar de serie, die nu wekelijks op tv te zien is, en via uitzending gemist nogmaals te bekijken is: www.npo.nlkrabbe-op-zoek-naar-picasso
Een aardige scene is die over de blauwe periode van Picasso, klik hier.


la Vie, Pablo Picasso
Kijk ook eens op de site van de npg/bp-portrait-award. Jaarlijkse portret-wedstrijd in de UK. 

Tijdens de schildercursus worden voorbeelden, technieken en mogelijkheden besproken. Zoek telkens je eigen inspiratiemateriaal bij het onderwerp, bijvoorbeeld door gebruik te maken van het bij de les behorende Pinterest bord (verborgen bord, waarvoor alleen cursisten zijn uitgenodigd om hieraan interactief te participeren). Daarop zijn vele voorbeelden van vermaarde grootmeesters en van inspirerende tijdgenoten te vinden. Ook zijn voor verschillende technieken, zowel vaste-materie verven (olieverfacryl), als transparante verven (aquarel), tips en demonstraties gekozen en voorbereid. 

In elke les wordt per cursist het gezochte beeldmateriaal bekeken en de mogelijkheden qua aanpak besproken. Kleurkeuze, compositie en volgorde helpen je te starten. Gaandeweg worden de diverse stadia in het schilderij individueel en groepsgewijs besproken. 

Kijk op Het werk van cursisten: een overzicht van het huidige seizoen, door op deze cursief geschreven link te klikken, op even googlen naar Pinterest, Corinne Veen werk cursisten. Op de wekelijkse schilderles bij Corinne Veen te Zelhem, voor schilderlessen in de Achterhoek, Doetinchem, Zutphen, Arnhem, Winterswijk, Lochem wordt een ieder uitgedaagd aan de hand van thema's, theorie en vaardigheden. Schilderen is leren kijken en uitproberen. Voor resultaten, kijk in het hoofdstuk 'werk van cursisten' (van de schildercursus) in de linkerkolom.